Geschiedenis

De meest gestelde vragen over Waalwijk

Andere vragen

De antwoorden op je andere vragen vind je wellicht in onze online historische encyclopedie WaalwijkWikiJe kunt hieronder meteen je zoektocht starten:

Zoeken in WaalwijkWiki

 

Ook in de Canon van Waalwijk is veel informatie te vinden. 

Onverhoopt geen resultaat? Neem dan contact met ons op of kom langs in de heemkamer! Mogelijk kunnen we je vraag tóch beantwoorden of hebben we tips voor je verdere onderzoek.


Voor vragen over de geschiedenis van Sprang-Capelle en Waspik kun je het beste contact opnemen met onze zusterverenigingen Heemkundevereniging Sprang-Capelle of Heemkundekring Op ’t Goede Spoor.


2 opmerkingen:

  1. op oude foto's cq. ansichtkaarten van Baardwijk kom je regelmatig de Gro(o)testraat en Hoofdstraat tegen. Bij de laatste is er soms een verwijzing naar het huidige Laageinde. Was voor 1922 (herindeling) de Gro(o)testraat de huidige Loeffstraat? En de Hoofdstraat inderdaad het Laageinde?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De makers van ansichtkaarten kwamen niet uit de buurt dus vroeger zij omstanders wat de naam van de locatie was. Op 27 april 1905 deed het Baardwijkse College van Burgemeester & Wethouders een voorstel een straatnaam te geven aan de weg tussen Hoog- en Laageinde. In de volksmond bleek dit gedeelte van Baardwijk al sedert lange tijd “Heerengracht” genoemd te worden. “Doch wijl er geen gracht aanwezig is,” wilden burgemeester en de wethouders de naam wijzigen in “Heerenstraat”. Daar waren de raadsleden niet mee eens. Sommigen vonden het een tamelijk “hoog woord”, anderen waren zelfs bang dat de bewoners meer belasting zouden moeten gaan betalen als ze in de Heerenstraat zouden wonen! De heer van Beijnen stelde voor Kruisstraat, verwijzend naar het kruispunt in de straat. Op verzoek van een aantal inwoners van de voormalige gemeente Baardwijk werd de naam tijdens de raadsvergadering van 4 oktober 1923 gewijzigd in Minister Loeffstraat.Deze vernoeming was een eerbetoon aan de in Baardwijk geboren Mr. Dr. Jan Loeff, die van 1901 tot 1905 Minister van Justitie was, onder het kabinet Kuyper. Tijdens de raadsvergadering van 28 maart 1956 werd de straatnaam gewijzigd in Loeffstraat. Aan deze wijziging lag de wens van het college van Burgemeester en Wethouders ten grondslag om niet alleen de voormalige minister, maar ook de andere leden van de familie Loeff met een straatnaam te eren, met name de burgemeesters Johannes en Hendrikus Loeff, alsmede Mr. Pieter Hendrik Loeff, president van het gerechtshof te ’s-Hertogenbosch.

      Verwijderen